Čo je nutné pridať do volského oka, aby chutilo skvele

spot_img

Vajíčka sa dajú pripravovať na mnoho spôsobov, pričom prakticky všetky sú veľmi chutné. Záleží iba na preferenciách. Niekto si obľúbi miešané vajcia a iný zase napríklad volské oko, odborne sadené vajcia. Hoci nejakým spôsobom tieto pokrmy, konzumované hlavne na raňajky, zvládne pripraviť prakticky každý, neznamená to ešte, že budú naozaj dobré, respektíve, že dokážu naplniť svoj potenciál, ktorý je veľký. Čo dokážu skúsení profesionáli napríklad s volskými okami, to je paráda.

Chce to správny prístup
Väčšina ľudí si však volské oko týmto spôsobom nevyšperkuje a je rada, že ho dokáže z panvice zložiť ešte predtým, než sa úplne prepečie a nie je tak chutné. Pritom stačí pár drobností a môže to byť úplne iný zážitok, na ktorý sa budete doslova tešiť.

Sádzané vajcia vyžadujú veľmi precízne načasovanie. Desiatky sekúnd sú tu celá večnosť a môžu konzistenciu vajcia dočista zmeniť. Stáva sa, že žĺtok je v tekutom stave, zatiaľ čo bielok už je bohužiaľ zrazený. Zažili ste určite aj to, keď sa žĺtok zrazí rýchlo a bielok sa k panvici prichytí.

S týmito problémami sa pochopiteľne pri príprave volského oka stretlo značné množstvo ľudí a niektorí z nich si dali tú prácu, že vyskúšali, čo by im v príprave mohlo pomôcť. Skutočne našli riešenie, ktoré však väčšina ľudí stále nepozná. Každopádne, výsledok je skvelý. Bielok sa kvalitne prepečie a žĺtok zostáva tekutý, tak ako by mal byť.

Fantastická chuť
Po chuťovej stránke je to potom niečo úplne iné ako volské oko pripravené bez väčšieho plánu a invencie. Možno si teraz hovoríte, že príprava bude zložitá, ale nie je to tak. Vlastne prebieha úplne štandardne, len je potrebné pridať jednu surovinu, na ktorú sa ale obvykle zabúda. Nejde pritom o nič iné ako o vodu.

Nie, naozaj vodu nebudeme pridávať namiesto oleja či tuku, ktorý používate. To by sa skutočne nepodarilo. Kedy ju teda pridať? Inu, vo chvíli, keď je zrejmé, že bielok začína na panvici meniť konzistenciu a tuhne. Potom prilejte trochu vodu a následne už pokračujte tak, ako ste zvyknutí.

Pridaná voda stlmí silu pečenia a akoby na chvíľu premení efekt na varenie v pare. Výsledkom je potom krásne urobený bielok a úžasne vláčny žĺtok.

Dôležité je však nepridať vodu hneď na začiatku. Začnite vyprážaním výhradne na oleji alebo zvolenom tuku. Vodu pridajte až v momente, keď bielok už nie je priehľadný. Aby ste podporili efekt pary na sadené vajcia, priklopte panvicu pokrievkou.

A ako spoznať, že už je volské oko hotové? Všímajte si tenkú bielu vrstvu, ktorá sa vytvorí na povrchu žĺtka. Potom ich treba zložiť z plameňa a servírovať.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora