Fenomenálny fígeľ, ako uvariť fazuľu

spot_img

Fazuľa je jedným z najväčších zdrojov rastlinnej bielkoviny, preto je veľmi vyhľadávaným pokrmom najmä športovcov. Pri správnej príprave ale nájdu uplatnenie v jedálničku každého z nás. Siahnite po nich, ak chcete vášmu telu dopriať dostatok živín, snažíte sa schudnúť, alebo je vaším cieľom obohatenie bežného jedálniček.

Problematická potravina
Aj keď sú fazuľa významným zdrojom bielkovín, vitamínov a prirodzených sacharidov, je táto strukovina obklopená negatívnou aurou. Veľká časť populácie totiž pri ich konzumácii trpí zažívacími problémami. Tento problém býva spôsobený najmä nesprávnou prípravou. Fazuľa totiž obsahuje oligosacharidy, ktoré vyvolávajú aktívny fermentačný proces spôsobujúci nadúvanie. Napriek tomu, že sú pre nás ťažko stráviteľné, mali by byť jedným zo základov jedálnička.

Máčať alebo nie?
Príprava fazule vyžaduje namáčanie. Vďaka tomu budú fazuľa mäkšia a tiež sa ľahšie uvarí. Máčanie by malo trvať ideálne 24 hodín, najmenej však osem. Pomôže fazuľám získať späť stratenú vodu. Zrýchliť tento proces dokážete pridaním lyžičky jedlej sódy. Potom, čo sú fazuľa dostatočne hydratované, zlejte vodu, v ktorej ste ich máčali. Zbavíte sa tým látok, spôsobujúcich plynatosť, ktoré sa do vody vyplavili.

Lepšia stráviteľnosť
Vaše fazuľové recepty budú dokonalé a strukovina viac stráviteľná, pokiaľ použijete metódu 2 fázového varenia. Najprv ponorte zliate fazule do osolenej vody a varte 5 minút. Nechajte ich vo vode mimo variča hodinu odpočinúť. Preceďte a znovu priveďte do varu v troche vody zmiešanej s lyžičkou olivového oleja. Stratí tým väčšinu látok, ktoré zaťažujú váš organizmus.

Odľahčite sa
Ak si fazuľu zamilujete, nebojte sa ich kombinovať so zeleninou. Dokonalým letným pokrmom plným bielkovín bude fazuľový šalát. Do varených fazule pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, niekoľko plátkov šunky, sterilizované uhorky a kapucňu. Dokonale budú chutiť aj doma nakladané lesné huby. Ingrediencie spojte dohromady a zalejte zmesou z hrnčeka vody, šťavy z jedného citróna, dvoch lyžíc cukru a olivového oleja, lyžičky soli a trochy korenia.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora